• 0517 412224
  • info@pkvh.nl

Kleur en licht

Kleur en licht

Wanneer je aan de slag gaat met je een nieuw interieur, dan moet je belangrijke keuzes maken met betrekking tot kleur en verlichting. Deze zijn namelijk onlosmakelijk verbonden.

 

Tip 1. Anticipeer op de richting waaruit het licht naar binnen valt.

Valt het licht de ruimte binnen vanuit het noorden.

Vermijdt dan sowieso de kleur blauw. Blauw heeft op het noorden een kil effect en ook sommige groene tinten met een blauwe ondertoon hebben dit probleem. In dit geval raden wij aan te kiezen voor een warmere tint, zoals rood en bruin of zelfs paars. Sterke donkere kleuren dus, of als je houdt van iets licht en neutraals dan je voor een mooie lichte romige kleur.

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het zuiden.

In dat geval kies je voor bleke tonen en lichte kleuren. Blauw kan je hier juist heel goed gebruiken. In het zuidelijke licht krijgt blauw juist veel meer warmte. Met een lichte blauwe kleur creëer je op deze manier een gevoel alsof je bij de zee bent.

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het oosten.

Het licht van in het oosten gelegen kamers kunnen een beetje blauw lijken. En is het dus slim om te werken met deze kleur en dus voor groen of blauw te kiezen. Als je zoveel mogelijk licht als mogelijk wilt creëren, met ook nog eens wat warmte, zoek dan een mooie bleke groene kleur uit. Dit groen komt echt tot leven in het ochtend-zonlicht. Omdat de lichtinval drastisch verandert gedurende de dag, is het goed om deze samen te laten werken met een donkere toon op bijvoorbeeld het interieur.

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het westen.

In een ruimte gelegen op het westen, kan je kiezen uit veel grijze en witte tinten. Maar ook rood en roze werken goed. Met licht uit het westen op witte muren heb je te maken met veel natuurlijke lichtreflectoren. Omdat het licht pas later op de dag en rechtstreeks naar binnenkomt is het warmer en ‘s ochtends wat koeler, maar wel op een heel mooie manier.

Tip 2. Houd rekening met de vloer in een ruimte.

De kleur en het materiaal van de vloer hebben effect op een ruimte. De vloer betreft een groot oppervlak en is bepalend voor de totale sfeer. Houd er rekening mee dat de vloer zorgt voor een bepaalde kleurreflectie. Ook zorgt het bewerken van een vloer ervoor dat de kleur en de kleurreflectie verandert. Wanneer je een vloer bijvoorbeeld lakt kan de reflectie heel anders worden.

 

Tip 3. Vergeet niet de lichtinval op verschillende momenten van de dag te bekijken

Daar bedoelen we mee ’s ochtends, in de middag en ’s avonds laat. Op elk moment van de dag is de lichtinval anders. Kijk hoe licht zich beweegt door het huis op de verschillende tijdstippen van de dag en avond.

 

Wanneer je geen liefhebber bent van te veel kleur in huis, dan kan wit altijd. Uit welke richting het licht ook komt. Welke tint je dan kiest is gewoon een kwestie van smaak. Houd je van wat romiger? Of wat grauwer of vuiler? Dat kan allemaal.

Piet Karsten van Harlingen